Inlägg 2- 25 december 2013

2013-12-25 (cl)

Lite grått och trist i dag? Fundera då på vad Göteborg har gemensamt med : Wien/Österrike, Köpenhamn, Bryssel, Callaway/USA, Medellin/Colombia, Hong Kong/Kina, Madrid, Kobe/Japan, Saint Augustine/Florida? Jo ett av resmålen i National Geographics TOP TEN places to see.

 

 

2013-12-24 (ck)

I början av 70-talet arbetade jag i New York. En kväll fick jag en plats på Jesus Christ Superstar. Det blev min häftigaste musikupplevelse ”ever”. När Yvonne Elliman sjöng ”I Dont Know How To Love Him”, “var det full ståpäls”.  Med denna låt önskar jag alla följare God Jul.

2013-12-23 (cj)

Problem med julklappar till alla i familjen? Var det enklare förr? Tänk vad lätt det var att välja julklappar i 60-talets USA. En träffsäker gåva till var och en i familjen. Det smällde högt!

Se bara hur glada alla är på bilden. Se fler lockande annonser!

2013-12-22 (ci)

På dagens promenad på Labbra hörde vi dessa två träd ”spinna” i vinden. En bok som ömt omfamnar en ståtlig tall.

2013-12-21 (ch)

I dag har vi satt in julgranen. Det blev ingen gran från Claes Olsson i år heller. Det blev en från Samuelssons. Med den kan det vara upp till 25 000 läskiga kryp, såsom löss, kvalster, nattfjärilar, hoppstjärtar och spindlar. Som denna spindel som sitter och spionerar på oss.

Krypen har legat i ide och tror att det är vår och dagas att vakna. Norske forskaren Bjarte Jordal, Bergen har studerat ämnet. 

2013-12-20 (cg)

Vinnare i National Geographics fototävling/natur 2013. Iskallt! Att stå kvar och fota när isbjörnen kliver upp ur vaken! Mer om fotot och fotografen.

2013-12-19 (cf)

Tycker du att det är stressigt i Göteborgstrafiken? Vänta med ett uttalande tills du sett denna video, som jag fann hos en facebookvän (bortifrån Örtjärn). Se den gärna i fullskärmsläge (längst ner till höger).

 

2013-12-18 (ce)

Nej, det är inte Jesus igen! Det är en engelsman som dog för 5500 år sedan och begravdes vid Stonehenge. Han har nu fått ”nytt liv” och kommer att visas som ”stjärnattraktion” på det nya ”Naturrum”, som öppnas vid Stonehenge. Ett resmål som får ny dragningskraft.

2013-12-17 (cd)

– ”Hur kommer det sig att Du kan tillåta att svält, krig, epidemier, kriminalitet, hemlöshet och lidande förkommer här i världen.”

– ”Intressant att du skulle ta upp den frågan, precis när jag skulle ställa samma fråga till dig”.

 

2013-12-16 (cc)

Högaktuell!

Så det kan gå! För två dagar sedan lovade jag att inte visa mer statistik i år! Men nu har det kommit högaktuell statistik, som jag bara inte kan undanhålla. Amerikanska forskare har med sökprogram typ Google, undersökt internet för att utkora alla tiders mest betydelsefulla person. Listan har redan väckt starka känslor, men man måste se det som att en dator har ingen tro, den registrerar bara vad den finner där ute i cyberrymden.

Längre ner på listan finner vi: (111) Barrrack Obama, (121) Madonna, (130) Bob Dylan,                   (162) John Lennon, (271) Magret Tatcher, (356) Nelson Mandela.

Efter en första anblick förefaller amerikanska presidenter vara överrepresenterade, men kul med en svensk (Linné) så högt placerad.

Mer om undersökningen på MailOnline.

2013-12-15 (cb)

Apropå absolut ingenting!

2013-12-14 (ca)

Jag lovar, detta blir sista inlägget med statistik för i år. Jag kan inte låta bli att visa ett diagram som är högaktuellt.

Jag såg en mycket intressant artikel om Pisa och kostnader. Ropen om nedskärningar och kraven på ökade resurser har inget stöd i verkligheten.

”Oavsett hur man än vrider och vänder på siffrorna är det alltså svårt att reducera det svenska raset i PISA till ett enkelt resursproblem. Läxan för Sverige är tyvärr jobbigare och mer komplicerad än så.” 

PISA-resultat och kostnader

Kr/elev, fasta priser

PISA-resultat

Diagram som visar PISA-resultat och kostnader

 

Genomsnittspoäng för Sverige i PISA
Kostnader grundskola, kr/elev, fasta priser

2013-12-13 (bö)

Va gott! Sverige etta och Norge tvåa! Nu slår vi norrmännen i en internationell undersökning de äldres välbefinnande, baserad på data om ekonomi, hälsa, utbildning/sysselsättning och välfärdssystemJ

Mer om undersökningen på HelpAge International.

2013-12-11 (bä)

Vi har just hunnit bli underkända i PISA-undersökningen, och upplevt en makalös pajkastning om vems felet för det dåliga resultatet är. Då kan vi trösta oss med att vi i detta ”Innovations-Index”  har avancerat från 12:e plats 2007 till 2:a plats 2013. Detta kan vi jämföra med placeringen i ”Välstånds-Indexet” (publicerat 2013-11-21, nedan), där vi avancerade från 12:e plats 2008 till 4:e plats 2013! Skönt att någonting går åt rätt håll. Ingen av dessa undersökningar har vad jag sett fått något större utrymme i media.

2013-12-10 (bå)

Kan du skilja på femtio nyanser av grått. Jag är inte säker på det. Titta på figuren i mitten, som har samma grå nyans på över- och underdel. Inte? Täck skarven mellan de båda delarna med fingret får du se.

Fler kluriga bilder finns på Mail Online.

2013-12-09 (bz)

 

I föreställningen ”Den förste turisten i Europa”, sjöng Mattias Enn om att den perfekte mannen inte fanns. Texten i visan stämmer med ett citat av Paulo Coelho:

Är det någon idé att argumentera emot?

2013-12-06 (by)

Ja hörde att det var trångt i trapphuset när kylen skulle installeras i den nya lokalen. Men odföranden och programansvarig fixade det lätt.

 

2013-12-04 (bx)

Med tanke på alla de utmanande kurvorna i gårdagens bildserie kommer som motvikt en nästan rak motorväg.

2013-12-03 (bv)

I somras var vi i Oslo och tittade på det fina Operahuset. CNN har en sammanställning på nya resmål för den som vill se fantastiska, kurviga byggnader. Vissa av byggnaderna finns redan, andra får vi vänta på att besöka. Den första bilden visar Qatars stadium för fotbolls-VM 2022.  Vi lär inte se detta stadium i det perspektiv som bilden visar. Om någon funderar på var arkitektenZaha Hadid har fått inspiration till formgivningen, så finns för säkerhets skull en förklaring. Hon säger att det symboliserar det kurvade seglet på en ”dhow”, en traditionell arabisk fiskebåt. Vad jag vet så måste denna byggnad i alla fall vara en mardröm för utsättarna.

De övriga 14 resmålen finns över hela värden, varav ett par redan i Danmark, Köpenhamn och Vejle.

2013-12-02 (bu)

Första inslaget i denna spalt var ”ap-orkidéer”. Här kommer en annan orkidé. Kan någon gissa varför den kalllas ”Flying Duck Orchid”?

Foto från facebook Earth Porn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s