Engelsbergs bruk

Ett av Sveriges 15 världsarv, Engelsbergs Bruk, ligger mitt i hjärtat av Bergslagen.  Det ligger i den natur som stått modell för ”Sverigetavlan”. Tavlan är målad av  Olof Arborelius vid sjön Åmänningen och finns på de flesta svenska ambassader världen över.

Sverigetavlan3716

Engelsbergs Bruk räknas som ett av de främsta industriminnena i världen och finns sedan 1993 på UNESCO´s lista över världsarven, World Heritage List.

Unesco-motivering

 Engelsberg har fått sitt namn av den tyskättade bergsmannen Englika, som flyttade hit på 1300-talet. År 1779 uppfördes den masugn som utgör grunden till den vi ser idag. Som alla produktionsanläggningar moderniserades och effektiviserades hyttan efterhand. Även smedjan byggdes om. 1919 lades bruket ner och står i dag i stort sett som det var vid nedläggningen.

IMG_4559

Ritning på Rostugn och Masugn.

IMG_4573

Vattenhjulen för drift av kross, blåsmaskin och hammare fungerar fortfarande.

Vi fick en fin guidning om järnframställning och om människornas liv och leverne. Det som i dag ser ut som en grön idyll var under drifttiden en ”svart” arbetsplats. Närområdet var kalhugget i jakt på kol. Marken var svart på grund av kollager och slagglager, samt nedfall från skorstenarna i rostugn, masugn och smidesässjor. Kvinnor och barn arbetade med att hugga ner malmblocken till knytnävsstora stenar, som efter ”rostning” kunde bokas (krossas) innan de gick in i masugnen.

Männen på utsidan lastade kol och transporterade till rostugn och masugn. Männen på insidan hade inte ”ett rent helvete” utan et riktigt smutsigt sådant. I hetta och rök fick de röra om i rosten med långa tunga spett. Masugnsmästaren fick hela tiden begjutas med vatten för att han skulle kunna hålla koll på ”den rätta färgen” på smältan. De män som tog ut smältan och slaggen som flöt ovanpå jobbade också i en obeskrivlig hetta och rök.

Slutprodukten, tackjärn, bearbetades vidare i smedjan till stångjärn, eller såldes vidare. Slaggen utnyttjades också för att göra ”Slaggmurblock”. Fina slaggblock användes för att bygga tornen vid Herrgården.

IMG_4580Det är nästan så att arbetet i smedjan vid jämförelse kunde verka bekvämt, om det inte vore för hamrarnas obeskrivliga dån. Dessa hammare körs fortfarande en gång om året.

IMG_4575

Jag tror inte att järnframställning ens i dag är något bekvämt arbete, men maskiner, fjärrstyrning och skyddsutrustning ser ju ut på ett helt annat sätt nu.

Det var en intressant visning av bruket och tillsammans med alla andra intressanta och vackra platser i området är Ekomuseum Bergslagen väl värt ett besök. Gärna några dagar i skön miljö.

Mer beskrivning och fina bilder finns Engelsberg.se samt på på Ekomuseum.se

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s