IN THE CLOUDS

Fotograf Michael Perry

Ett fantastiskt foto på Golden Gate Bridge, när dimman blandar sig med låga moln och dränker GGB. Turister och lokalbefolkningen kör längs bergssidan för att få uppleva ögonblicket.

(This photo and caption were submitted to the 2014 National Geographic Traveler Photo Contest. Winners will be announced July 31).

Här passar  en repris från Hörnan den 9 maj.

FEM METER

Fem meter, så mycket förändras höjden mitt på det stora spannet på Golden Gate Bridge. Eftersom de kablar som brobanan hänger i är av stål, så utvidgas de vid hög temperatur och drar ihop sig vid kyla. Nya mätningar har gett detta resultat. Här är Golden Gate Bridge, på ett ungefär jämförd med Älvsborgsbron.Golden-Gate-BridgeÄlvsbbronPå den styva kilometern mellan pylonerna behöver man ju inte bekymra sig för jordytans krökning. Det fick man ju ta hänsyn till när man byggde Ölandsbron. Den är sex kilometer och vattenytans krökning på den sträckan är 0,7 meter.

Än större krökning är det mellan Göteborg och Skagen. Vi föreställer oss att jag står vid strandkanten på Marstrand och du står barfota i den sköna sanden på Grenen. Vi tittar åt varandras håll, men vi kan inte se varandra. Det beror ju på att vi ser utefter vattenytan och i verkligheten stirrar ut i universum. Om vi sänker blicken och försöker titta på varandra, så måste vi se igenom ett åttio meter högt berg av vatten. Det går ju inte, så jag måste upp 300 meter i luften för att se dig bakom detta berg. Alternativt att vi kommer upp 80 meter i luften på var sin sida.

Detta är sådana kunskaper som är bra att ha. Tänk så ofta man står nere vid strandkanten och tittar västerut. Då slipper man fundera på hur högt man måste komma för att se Danmark. Och när man kör över Ölandsbron behöver man inte grubbla på hur mycket vattenytan kröker på den sträckan. Och om jag får tillfälle att köra över Golden Gate Bridge…, ja du förstår hur jag menar?

Mätningarna av höjdvariationerna på Golden Gate Bridge, finns här.

Uppgifterna om Skagerack finns här.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s