Reseminne 2

Ps 2018-02-28 , En underbar bild av Julie Fletcher

Julie Fletcher 28337865_1731037560268272_8260151481027140552_o

The Great Ocean Road med ”de tolv apostlarna”.

2002 var vi på en åtta veckors rundresa på östra halvan av Australien. Vi började i Carins och körde utefter ostkusten ned till Sydney. På vägen släpptes vi genom ett område som härjats av skogsbrand. Och då talar vi om skogsbrand. På ömse sidor av vägen pyrde det fortfarande. I Sydney fick vår nationalism en boost, då vi klappade keramikplattorna på Operahuset och då vi såg MammaMia.  Gay Games pågick och satte verkligen färg på staden. Vidare körde vi genom sydöstra Australien till Melbourne, där vi körde ned utefter The Great Ocean Road med de tolv apostlarna. Dessa raukar är cirka 4 500 år gamla, och egentligen var de bara nio stycken år 2002. Så här såg det ut enligt vårt fotoalbum (17/11 2002).

de 12 AUS

2005 (3 juli) rasade ännu en av apostlarna. En familj som stod på den utsiktspunkt vi stått, fick se den 50 meter höga rauken börja vibrera och rasa samman till en stenhög på bara några sekunder.

12apostles-after

Denna gång kom ingen person till skada och det är därför en viss glädje att ha varit där och sett de tolv apostlarna medan de var nio, för nu är de bara åtta.

Strax efter de tolv apostlarna tar The Shipwreck Coast vid. Detta är en kust som under åren skördat över 600  fartyg. Det är inte för inte oceanen här kallas ”The Roaring Forties”. En förlisning har dock fått en särskild minnessten. Detta fartyg förliste här i gott väder, god sikt och måttlig vind. Vid sjöförklaringen framkom det att kaptenen i vanlig ordning hade ätit middag med sina passagerare. Efter middagen hade han dragit sig tillbaka till sin hytt, tillsammans med en ung passagerare, för att spela kort. Besättningen på bryggan var inte mäktiga uppgiften att hantera fartyget, men vågade inte störa kaptenen i sitt kortspel, med ödesdigert resultat.

Det var inte utan en viss känsla av déjà vu, när händelsen med Costa Concordia” inträffade.

(Efter The Great Ocean Road hade vi ytterligare fina upplevelser på vår resa upp till centrala Australien, men det skall jag bespara dej nu).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s