Reseminne 6

Den 30 juni 2014 kom vi äntligen iväg till världsarvet ENGELSBERGS BRUK.  i Västmanland.

En månad senare utbryter en skogsbrand i området som riskerar att förinta världsarvet.

Tack vare att ägaren satte in helikoptrar för att bevattna området, att ”skoporna” från Italien och Frankrike kom fram och kunde delta i bekämpningen och att markpersonalen arbetade effektivt tillsammans med att vädret blev gynnsamt, står det gamla bruket kvar i dag.

Och ingen är gladare än jag för jag tyckte jag såg ett mönster: 1. 23 år.   2. Två och ett halvt år.   3. Ett år.   4. Fyra månader.   5. Två och en halv månad.   6. En månad. 🙂    

Det är lite ironiskt att marken runt bruket åter är svart och kal, som för hundra år sedan, då det producerades järn här.

brand1

Beträffande skogsbrandsområdet står nu striden om allt skall förklaras som naturreservat och bli barnkammare för 200 nya arter, eller om man skall ge sig in med skogsmaskiner och ta till vara det virke som kan räddas. (Om det nu inte går att kombinera?).

Tragiskt nog omkom en man i branden och ett tjugotal byggnader har brunnit/skadats, med våndor för de drabbade. Törs jag trots detta säga att man om några år kommer att se tillbaka på händelsen som ”något att berätta om”.

Med all respekt för förspillda människoliv och överlevande/efterlevandes lidande, frustration och sorg så visar samhället en fantastisk förmåga att ”gå vidare”.

Folk i stora skaror strömmar till World Trade Center, Ground Zero,  för att se på monument och på nya skyskrapor som drar i höjden.

Till The Great Ocean Route kommer folk för att ta nya aktuella kort.

I Thailand har byggnader och infrastruktur återställts och nya bättre larmsystem har installerats. Och turisterna kommer som aldrig förr. Om nu bara man kunde bestämma om vem som skall bestämma.

I Kiruna kommer invånarna och turisterna att kunna njuta av ett nytt fint stadshus, ja en helt ny fin stad.

Och Christchurch har redan utsetts till en av de platser ”man måste resa till”. Bland annat för att man kan övervara mässan i en ”kartong”.

Och tack och lov finns Engelsbergs bruk kvar.

Nu blir det inte fler reseminnen med detta tema. Hoppas jag.

PS 2015-03-11

Fotoreportage från området.

DS

PS 2015-10-07

Bildreportage: Succé för nyöppnat reservat i brandområdet

Hälleskogsbrännan i brandområdet. Foto: Peter Engman http://www.natursidan.se/tag/peter-engman/

I helgen öppnade länsstyrelsen i Västmanland vägen genom det blivande naturreservatet i det stora brandområdet. Reservatet, som kallas Hälleskogsbrännan, lockade över 1000 personer under första dagen. En av dem var Peter Engman. Det här är hans bilder.

DS

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s