Livsfarligt jobb

I dag hörde jag ett radioinslag om hur familjer från Kambodja såldes som livegna arbetare till Thailand, för att arbeta i fiskindustrin. Bland annat fiskfångst för att föda upp jätteräkor. (Som var så gott!)

Osökt kom jag in på en artikel i NATGEO 5/2014, om fartygsupphugggare i Bangladesh. Jag har tagit bilder och texter rakt av från artikeln.

shipbreakers2

Ett satellitfoto visar en 1,6 kilometer lång kuststräcka i Bangladesh strax norr om Chittagong, där fartyg från hela världen körs upp på stranden och huggs upp. Tolv kilometer mangroveskog har skövlats för att ge plats åt upphuggningsvarven, som i många fall inte är mycket annat än en smal remsa strand. Det finns i dag 80 aktiva upphuggningsvarv på kusten, och varje år tillkommer nya.

shipbreakers 1

Vid ebb släpar upphuggare ut en fem ton tung kabel till ett fartyg för att kunna dra iland skrot med en vinsch.

shipbreakers3 (1)

Dessa upphuggare hävdar alla att de är 14 år, vilket enligt lagen är minimiåldern för att arbeta på upphuggningsvarven. Bolagen föredrar unga arbetare, eftersom de är billiga, mindre medvetna om farorna och så små att de kan komma in i fartygens minsta skrymslen.

shipbreakers5 (1)

Stål från fartygsskrov kapas i plattor. En platta kan väga över 500 kilo. Med muskelkraft och improviserade rullar flyttar arbetslag plattorna till lastbilar, som transporterar dem till stålverk, där de omvandlas till armeringsjärn.

shipbreakers4 (1)

Bärarna går hela dagen runt insmorda i lera, som är förorenad med tungmetaller och giftiga färgpartiklar, som tidvattnet sköljer ut ur fartygen.

Fler förfärliga bilder och beskrivningar finns i NATGEO 5/2014.

Vi kanske inte heller skall helt gömma kolarbetarna eller tegeltillverkarna i Indien. eller byggnadsarbetarna i Dubai och i Qatar.

Det är väl välordnat: Att det finns fattiga människor som gör allt farligt och skitigt arbete, dessutom billigt, så att vi kan träta om vi får för stort eller för litet jobbskatteavdrag (som för övrigt 4 av 10 svenskar inte vet vad det är).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s