Lean production

I dagens GP har Maria Haldesten en krönika om Lean Production.

Hennes krönika går i princip ut på att ”lean” inte  passar i vården. Uttrycket ”lean” är ju inte entydigt och åtskilligt kan sägas för och emot.

Jag vill därför ta det ur tre perspektiv ÖST och VÄST och MITTEMELLAN.

ÖST

En sköterska hanterar bara 11 barn när hon kunde haft 12.

Rationell t250343_762175033863303_2532283991752721781_n

Bild från «Великая Эпоха»  The Epoch Times  (2012-04-10), som uppger att de vanligaste namnen på nyfödda 2011, är Sofia och Alexander.

VÄST (New York 1969)

Och som vanligt irrar tankarna tillbaka i tiden.

I slutet av 40-talet byggdes ”Autostradan” genom Partille. Där använde man Amerikanska Caterpillar ”bulldozer” och Mach truckar. Det var grejer det. Och pappa fick besök av svensk-amerikaner, som körde Studebaker och mamma fick nylonstrumpor, när hon bjöd dem på middag. Amerika och amerikaner hade hög status.

1969 skickades jag på uppdrag att räkna och lämna anbud på en sänktunnel under East River, med bergtunnlar i båda ändar och under Welfare Island. Jag hade med mig respekten för Amerikas effektivitet.

Denna respekt försvann allt eftersom jag fick lära mig hur ineffektivt man arbetade.

Det var en stor skuffelse att uppleva detta personalkrävande och fackföreningsstyrda samhälle. Det är inte lätt att veta vad som är rationellt eller inte då det också var ett sätt att skapa arbeten åt personal som endast behövde kompetensen att hålla en flagga. Det skall också sägas att detta var som värst i NY. Det blev till och med så illa att till exempel murarna, helt prisade ut sig ur marknaden, så att man valde andra metoder. Under 70- och 80- talen blev det tillåtet med ”Non union contractors”. Dessa minskade också fackföreningarnas makt. Så småningom kunde vi också införa moderna arbetsmetoder som till exempel borraggregat med flera borrmaskiner, för borrningen samt sprutbetong, som förstärkning i bergtunnlarna.

Jag fann några figurer jag gjorde då, för att få en bild av hur jag skulle räkna på projektet.

NY 69 1

NY 69 2

NY 69 3

NY 69 4

MITTEMELLAN

På Facebook postade jag den 14/11 ekoinslaget om ”Vårdnära service”.

Lunchekot (15.30 – 17.30 min) hörde jag att Blekinge sjukhus gjorde ett stort nummer av ett projekt ”Vårdnära service”. Det går ut på att man efter Holländsk förebild, tagit in servicepersonal för att bädda, sköta lager, kontera och fakturera, samt restaurangpersonal för att sköta köket och servera mat. Detta för att ge sjuksköterskor och undersköterskor tid att utföra sitt arbete med patienterna.

När jag tänkt lite på detta kom jag på att:

Tänk om Blekinge Sjukhus skulle sända en delegation till Volvo och förklara sin lysande idé.

Då kunde Volvo:

  • Anställa restaurangpersonal att sköta kök och matsalar.
  • Anställa administrativ personal att sköta bokföring, kontera och fakturera.
  • Anställa lagerpersonal att beställa material, ta emot det, packa upp och distribuera till rätt plats.
  • Anställa lokalvårdare som håller alla utrymmen rena och snygga.
  • Bilbyggarna skulle då kunna ägna sig det de är bra på, bygga bilar.

Det kunde väl bli ett givande möte?

För övrigt:  ”arbetar en, i internationell jämförelse, ovanligt stor andel av Sveriges läkare på sjukhus. Men de arbetar färre timmar än vad sjukhusläkare i många andra länder gör. Och en ganska liten andel av dessa timmar ägnas åt patientmöten, enligt författarna”. (Den sjuka vården 2.0). samt ”En flippad sjukvård”.

 PS 2014-11-25

GP ledare den 24/11 2014, Gert Gelotte: Privat är bäst för mormor

”När hemtjänsten inte räcker till kanske mormor får plats på ett särskilt boende. Socialstyrelsen har granskat och jämfört även på dessa och noterar genomgående högre kvalitet på privata boenden. Väljer mormor eller hennes anhöriga ett privat alternativ är möjligheterna större att påverka vilken mat som serveras, att mormor får träna styrka och balans samt att personalen noga kontrollerar vilka mediciner hon använder.

Socialstyrelsens kommentar till detta är värd ett längre citat:

”En förklaring till att enskilda utförare ofta redovisar bättre resultat kan vara att de måste ha tillstånd för att bedriva verksamhet. Den som ansöker om tillstånd måste till exempel redogöra för hur verksamheten ska tillgodose den enskildes självbestämmande, inflytande och medbestämmande”.

Detta borde naturligtvis även gälla när en kommun vill starta ett särskilt boende i egen regi.

Men bemanningen då? Socialstyrelsens rapport visar att privata och offentliga utförare anställer lika många sjuksköterskor. Däremot har de privata boendena fem procent mindre omvårdnadspersonal. Men är det ett problem om kvaliteten är bättre?”

DS

 PS 2014-12-09

Vi måste förändra hela vårdsystemet skriver 16 professorer och verksamhetschefer inom vården, i DI 2014-12-09

”De senaste åren har landstingen lagt mycket pengar på it-system inom vården, vilket leder till att tiden som går till dokumentation ökar.”

Det har aldrig funnits så många sjuksköterskor och läkare som nu. Ändå räcker inte personalen för patienternas behov.”

”Många sjuksköterskor och läkare har i dag mindre än 20 procent patientnära tid, på mottagningen, vid sjuksängen och operationsbordet.”

HUA

DS

Annonser

2 reaktioner på ”Lean production

  1. Hej Bengt!
    I många organisationer går verksamheten ut på att skydda arbetstillfällerna oavsett hur mycket det kostar – Jämför med Svensk landstingsdriven sjukvård. Den Svenska modellen ovan är enbart tillämplig vid privat verksamhet.
    Hälsningar/Bengt Arne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s