Max Tegmark / öppet brev

PS 2017-11-03, ”Det handlar om våra liv”, se nedan

PS 2017, en påminnelse, se nedan

tegmark (1)

I går kväll medverkade Max Tegmark i ”Skavlan”. Mest utrymme har hans påstående om att  ALLTING är matematik fått. OK, det det kan jag leva med.  Universum (eller universumen?) diskuterades en del. MT svarade också på riskerna för att jordens skulle förgås p.g.a. yttre påverkan med att förr eller senare kommer en meteorit att träffa jorden, men att det största hotet kommer från oss själva. Kort berördes det som MT ser som det största hotet mot mänskligheten inom överblickbar tid, nämligen att Artificiell Intelligens skall ”skena”. Han har därför tillsammans med över tvåhundra andra forskare skrivit ett ÖPPET BREV om detta.

Ny Teknik har en artikel om brevet som beskriver möjligheter och risker med konstgjord intelligens. Jag citerar:

”Forskare och experter världen över, med svensk-amerikanen Max Tegmark i spetsen, vädjar i ett öppet brev om samsyn kring forskning om artificiell intelligens (AI). Målet är att utforska möjligheter. Och att undvika mänsklighetens undergång.

Budskapet är att artificiell intelligens rymmer stor potential för mänskligheten, kanske till och med möjligheten att eliminera sjukdom och fattigdom, men också möjliga fallgropar som i värsta fall kan innebära katastrof och mänsklighetens undergång.

På längre sikt pekar organisationen på forskning kring kontroll av AI och risken för en så kallad intelligensexplosion – då AI-system blir tillräckligt intelligenta för att förbättra sig själva och snabbt kan öka sin intelligenta kapacitet till nivåer långt över mänsklig intelligens.

The Future of Life Institute arbetar med att minimera risker som hotar mänskligheten, främst från artificiell intelligens.

Nick Boström sitter också i den rådgivande kommittén för Future of Life Institute, tillsammans med professor Erik Brynjolfsson, medförfattare till boken The Second Machine Age, fysikern Stephen Hawking, multientreprenören Elon Musk samt författaren och skådespelaren Alan Alda.”

I brevet pekar forskarna ut områden där forskningen måste intensifieras.

Brevet är undertecknat av över 200 namnkunniga forskare. Även om jag inte förstår innehållet kan jag förnimma allvaret i budskapet. Samtidigt känner jag en oro, för risken med ett öppet brev är ju att ingen känner sig som mottagare. Jag kan bara hoppas att de som styr forskningen tar till sig innehållet i brevet och agerar.

För övrigt hade MT en skön syn på människans roll i universum. Skönheten i att titta ut bland stjärnorna eller ut över ett skönt landskap, ligger i betraktarens ögon. Utan betraktare finns det inget universum.

I programmet medverkade också äventyrerskan Cecilie Skog. Hon som ”går på tur” på världens högsta bergstoppar, på Antarktis eller på Nordpolen med samma lätthet som jag går runt Finnsjön. För mig är hon för alltid förknippad med ”små nära ting”, då hon på sin ”skidtur till Nordpolen” 2013, efter många vedermödor stämde upp i denna sång. Tankarna på AI, miljöhot, religionskrig eller annan maktkamp som kan utplåna liv är plötsligt långt borta.

.

PS 2015-04-22

Apple, Steve Wozniak

Apple-grundaren Steve Wozniak varnar för att maskinerna i framtiden kan överglänsa människan. Foto: TT

Ny Teknik: Apple-grundaren Steve Wozniak: AI gör människan till husdjur

Steve Wozniak, hjärnan bakom Apples första datorer, varnar för utvecklingen av artificiell intelligens (AI). Han ser risk för att människor förvandlas till maskinernas ”husdjur”.

DS

PS 2015-05-13

Mailonline: Professor Stephen Hawking varnar för att AI om 100 år har överlistant mänskligheten och gjort dem till sina tjänare.

I stället för att bekymra oss om vem som kontrollerar AI, så skall vi var bekymrade om det överhuvud taget går att kontrollera AI.

DS

PS 2015-05-25

Även Kalle och Hobbe ger sig in i diskussionen.

Hälge

DS

PS 2015-07-28

1000 forskare varnar för mördarrobotar

DS
.

PS 2015-12-10

”Därför är det så viktigt att vi nu i dag börjar ställa alla svåra frågor vi inte kan svara på så att vi börjar forska kring dem. Så att vi har svaren när vi behöver dem. Så att inte några snubbar ställer de frågorna kvällen innan när de sitter och dricker Redbull och ska starta sitt supersystem. Då är det för sent.”
DS

PS 2017, en påminnelse, Ny Teknik

DS

PS 2017-11-03, ”Det handlar om våra liv”

DS

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s