Himmel, så mycket sand!

Två miljoner lastbilslass med sand från Sahara fraktas till Amazonas, varje år! Ja, nu sker ju inte transporten med lastbil utan med luftströmmarna. NASA har släppt en video med kontentan av de bilder som tagits från Satelliten Calipso, under åren 2007 till 2013. 

.

.

Själv upplevde jag på 90-talet att sand från Sahara kom hit upp och skapade en gul hinna på bilarna. I Australien färdades vi en hel dag genom en sandstorm, som gjorde att solen inte kunde bryta fram. Tyvärr hade jag inte stängt en sidoruta bak i husbilen ordentligt, så det blev mycket städarbete den kvällen. På Kanarieöarna har vi ju vandrat i fin sand, som uppgetts komma från Sahara.

Med data från satellitbilderna kan man räkna på mängden stoff som lämnar Afrika varje år, och man häpnar.

Totalt försvinner 182 miljoner ton sand upp i luften från Sahara per år. Detta motsvarar 400 000 lass med den gigantiska dumpern Belaz 75710, eller 13 miljoner lass med de lastbilar vi känner till. Av detta kommer alltså två miljoner lass ända fram till Amazonas, medan resten hamnar i Atlanten eller i Karibiska havet.

Den sand som kommer från Tchad i södra Sahara är fosforrik och speciellt viktig för Amazonas regnskog.

Forskningen ska ge bättre kunskap om på vilket sätt denna sand inverkar på jordens värmebalans och molnighet i olika klimatscenarier. (Sammanfattning från Ny Teknik).

.

sahara-dust-to-amazon_curtains600

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s