Nya Zeeland

Nya Zeeland är ett underbart resmål. Tyvärr tar en resa dit i stora drag två dygn, varav ca 26-28 timmar i flygstol och resten förhoppningsvis i stolar på olika flygplatser.

.

5211896783_1c4c33f8d6_b

GP hade därför en glädjande nyhet häromdagen. Att ”ramla” genom ett hål härifrån till Nya Zeeland tar bara 38 minuter och inte 42 minuter som tidigare påståtts. Vilken lättnad!

Precis som en gunga kommer man ju inte högre upp på motsatta sidan än utgångshöjden, så för att vara på säkra sidan bör man nog hoppa från ett torn. Och vara beredd att ta tag i kanten när man kommer fram. Annars kan konsekvensen bli att man gungar fram och tillbaka tills man stannar i centrum av jorden. Och där är det hett har jag hört sägas.

Som också framgår av artikeln så finns inte detta hål ännu. Sovjet började på 70- talet borra världens djupaste hål, på Kolahalvön, Efter 24 år hade man kommit 12 km ner. Eftersom jordens diameter är styvt 12 000 km, är hålet bara en promille av avståndet till Nya Zeeland. Och redan redan där, på 12 km, var temperaturen 180 grader, så att borrningen fick avbrytas.

Nya Zeelandgamesson_biljard_bollset_003

(Dessa dimensioner förklarar också att trots de högsta bergstopparna och de djupaste djuphavsgravarna, så är jordens yta lika slät som en biljardboll).

Då återstår att ta sig till Nya Zeeland på annat sätt. Efter vår resa dit 2010 kan jag bara säga RES!

Och låt inte dessa bilder avskräcka. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s