1:a resp. 2:a ggn någonsin

Första gången någonsin, som ”The Bouvier’s red colobus monkey” har fotograferats. Apan har inte observerats sedan 1970-talet, och befarades utdöd.

Nyligen lyckades dock två forskare, Lieven Devreese and Gaël Elie Gnondo Gobolo, spåra och fotografera en hona med unge i ”the Republic of Congo’s Ntokou-Pikounda National Park”. Lokalbefolkningen var väl medveten om artens existens och hjälpte till vid spårandet. Händelsen beskrivs i http://cercocebus.be/press/ och i NATGEO.

.

Första bildenafricanmonkey.adapt.1190.1

The world’s first photo of Bouvier’s red colobus (Piliocolobus bouvieri) taken early March 2015 in the Ntokou-Pikounda National Park in the Republic of Congo.
The photo shows an adult female with offspring.
Photo: Lieven Devreese.
.

Andra gången någonsin som en fick-haj har observerats.

.
pocket-shark
Pocket shark (fick-haj). Foto: Michael Doosey, Tulane University
 .
Första gången var för 36 år sedan i Peru uppger NOAA och Natursidan.
Att den inte synts så ofta kan kanske bero på att den går på djupt vatten och den inte är någon skrämmande stor haj. Det senaste fyndet var bara 14 centimeter stor. Att den kallas ”fick-haj” beror inte på att man kan ha den i fickan, utan på att den har en tydlig ficka på sin bröstfena.
.

PS 2015-05-05

SR: Ny fågelart hittad i Kina

Första3514507_2048_1151

SR: Locustella chengi är det vetenskapliga namnet på den nya kinesiska fågelarten. Foto: Per Alström.

– På engelska heter den Sichuan bush warbler, och på svenska kan man kalla den för sichuan-busksångare.

DS

PS 2015-05-08

Natursidan: Har Sveriges första stillahavslom upptäckts?

Stillahavslom. Foto: Tim Bowman, USFWS

På förmiddagen fredag den 8 maj upptäckte Hans Larsson en trolig stillahavslom utanför Simrishamn i Skåne. Det är första fyndet för Sverige om det godkänns.

DS

PS 2015-05-17

DN: Varmblodig fisk upptäckt

Bokmärk artikel
Glansfisken (Lampris guttatus) är en märklig fisk. Den är inte kallblodig som andra fiskar, utan har förmågan att hålla en jämn kroppstemperatur som däggdjur och fåglar.

Foto: NOAA/TTGlansfisken (Lampris guttatus) är en märklig fisk. Den är inte kallblodig som andra fiskar, utan har förmågan att hålla en jämn kroppstemperatur som däggdjur och fåglar.

Fakta: Märkliga fiskar

Glansfisken ingår i ordningen Lampriformes som bara omfattar ett fåtal arter, men dessa är å andra sidan några av de mest säregna fiskarna på jorden. Här återfinns exempelvis de så kallade vågmärsfiskarna – avlånga, bandliknande djuphavsfiskar som är mycket dåligt kända. En annan säregen art är tubögat (Stylephorus chordatus) som är extremt smal och avlång och har utstående ögon. Den har förmågan att suga in enorma mängder vatten vilket gör att den sväller upp till 40 gånger sin normala storlek. När den sedan trycker ut vattnet fastnar dess huvudföda, små kräftdjur, på gälarna.

Källa: Fishbase

Fiskar har rykte om sig att vara kallblodiga varelser. Men det finns ett märkligt undantag.

Den så kallade glansfisken, som lever på stora djup i världshaven, har överraskande nog visat sig ha förmågan att hålla en jämn kroppstemperatur oberoende av omgivningen – precis som däggdjur och fåglar.

DS

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s