Ikaros

PS 2017-11-15 Geely/Volvo köper Terrafugia, se nedan

I alla tider har människan längtat efter att kunna flyga. Och allt sedan amerikanerna blev bilburna, har de önskat att de också kunde flyga med sin bil. Att kunna ta sin bil i garaget och fara till flygplatsen för att flyga iväg och efter landning kunna fara vidare på vägen, utan att byta säte och ratt.  Henry Ford sa 1940: ”Ta mig på mina ord: en flygande bil kommer. Du kan le, men den kommer!” Och nu är det nära.

Ansträngningarna att kunna kombinera alla krav som ställs på bil respektive flyg, var för sig, i en maskin, pågår inte bara i Amerika. För en månad sedan såg det ut som om denna amerikanska dröm först skulle bli verklig – i Slovakien.

.

.

I veckan fick detta projekt ett allvarligt bakslag då den flygande bilen ”gick i spinn” och kraschade.

.

Aero288D8E7700000578-3076753-image-a-69_1431349391027

MailOnline: Stefan Klein, the craft’s inventor who was also flying it at the time, was forced to activate its emergency parachute meaning he walked away with only minor injuries – but the car was a write-off

.

Företaget, AEROMOBIL, nämner inte kraschen på sin hemsida utan anger att ”det är ett led testningen av maskinen för att göra den säker”. Så när den kan flyga då är det dags att göra en ”älgtest” med den.

Även JAS led ju av ett allvarligt bakslag i projekteringsstadiet, så hoppet är inte ute.

Viljan finns på många håll. Det blir dock inte lättare med tiden att kombinera kraven på en säker bil med kraven på ett säkert flygplan.

Andra projekt, som är i luften, med samma mål är bland andra Flying Car Pal-V One (Holland) och TERRAFUGIA, The Transition Flying Car (USA).

.

Flying Car Pal-V, One, som är en kombination av en bakvänd ”messerschmitt” och en helikopter.

.

.

TERRAFUGIA, The Transition Flying Car, Här får du en (lite klumpig) bil och ett litet flygplan. Detta är bevisligen i luften.

TransitionUnfoldAirportGas8x10WM_0-500x400

Se videon på hemsidan.

Vi kommer att få höra mycket mer om dessa försök. Tills vidare känns det säkrare/effektivare att ha en bil på vägen och ett flygplan i luften, liksom en båt i vattnet. Men, men.

 

PS 2017-11-15 Geely/Volvo köper Terrafugia

 

Se mer MailOnline

DS

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s