Sepp, Sepp

PS 2017.08.04, Ingenting har förändrats, se nedan

PS 2015.06.07, se nedan

I går kom meddelandet att Sepp Blatter avgår. Detta sätter ånyo strålkastarna på fotbolls-VM i Qatar, och dess vara eller inte vara.

Den 3 december 2013 löd inlägget:

2013-12-03

I somras var vi i Oslo och tittade på det fina Operahuset. CNN har en sammanställning på nya resmål för den som vill se fantastiska, kurviga byggnader. Vissa av byggnaderna finns redan, andra får vi vänta på att besöka. Den första bilden visar Qatars stadium för fotbolls-VM 2022.  Vi lär inte se detta stadium i det perspektiv som bilden visar. Om någon funderar på var arkitekten Zaha Hadid har fått inspiration till formgivningen, så finns för säkerhets skull en förklaring. Hon säger att det symboliserar det kurvade seglet på en ”dhow”, en traditionell arabisk fiskebåt. Vad jag vet så måste denna byggnad i alla fall vara en mardröm för utsättarna.

De övriga 14 resmålen finns över hela värden, varav ett par redan i Danmark, Köpenhamn och Vejle.

Det var i december 2013

Nu framgår att det inte är bara för utsättarna som detta projektet är en mardröm. Redan har 1.200 arbetare fått sätta livet till och prognosen är att före avspark kommer 4000 byggnadsarbetare att ha dött.

Bostäderna är miserabla, med 10-15 personer i varje rum och undermåliga sanitära inrättningar.

Lönen är 1600-1800 kr per månad, för 10-12 timmars pass, sex dagar i veckan. Med beslagtagna pass arbetar man under slavliknande förhållanden. Arbetarna från Nepal tilläts till exempel inte resa hem för att delta i begravningar och återuppbyggnad. Föga förvånande skiljer det sig inte från till exempel utbyggnaden av Dubai.

Se vidare i ABC NEWS artikel, med videor eller artikel i MailOnline.

PS 2015.06.07

Redan nu kommer rapporter om att Qatar kan bli av med VM, enligt en visselblåsare. Detta kan vara Sepp Blatters strategi för att visa att han är handlingskraftig och kan ta tag i problemen.

DS

PS 2017.08.04, Ingenting har förändrats

Människorättsorganisationen Human Rights Watch varnar att arbetarna som bygger arenorna för fotbolls-VM i Qatar löper risk att dö av värmeslag. En murare berättar för Sveriges Radio att han blivit vittne till ett dödsfall i grannlandet. (Tyvärr ser artikeln ut att vara tunn och baserad på gamla uppgifter).  Enligt Metro.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s