Ett öre mer för mjölken

…räcker ju inte långt i dag. För 65 år sedan kunde vi ju fortfarande handla något gott för ett öre och jag kommer ihåg att vi glatt sjöng med i Ulf Peder Olrogs låt.

Pappa ironiserade ofta över att bönderna bara gnällde.

Hans favorithistoria var den om bonden som kom till stan. I Allén stannade han vid ett trafikljus. Och satt där och funderade. Så småningom kom det fram en polis och röt till honom: ”ser du inte att det är grönt”. ”Jo”, svarade bonden, ”Det är så vacker, så vackert, bara det kunde komma lite regn också”.

Ledaren i dagens GP  tror att vi skulle vilja betala mer för svensk mjölk. Och det är inga problem för mig som köper en liter i veckan. Andra kanske har andra synpunkter.

Det intressanta med artikeln var hänvisningen till naturfotografen Tore Hagmans bok Mulens marker och uppföljningen på sajten mulensmarker.se

Där finns många ”svenska” bilder tagna med 30 års mellanrum.  Den vanliga reflexionen när man kommer tillbaka till ställe man sett för länge sedan, är annars att allting blivit mindre än man minns det.

I Östra Hunghult i Seglora socken har granplanteringen helt förändrat landskapet.

Mulens11A..Mulens11B

.

Medan Mysten i Hemsjö socken, har genomgått en förbättring med hjälp av får.

Mulen2A..Mulen2B

Citat:

För 25 år sedan kom boken Mulens marker

Vad har hänt i våra marker under den tid som gått sedan dess?

”Ingenting förändras märkbart från idag till i morgon, från i år till nästa år; därav följer att vi alla, ögonblickets barn, kan betrakta vår hembygd utan att fatta vad som sker. Helt annorlunda blir det för den som efter två, tre årtionden kommer tillbaka till sin barndoms landskap.” Carl Fries.

Vi vill med denna hemsida illustrera den utveckling som skett på ett hundratal av de platser som besöktes vid arbetet med boken. Många gånger en trist utveckling men det finns också positiva exempel. Följ med på en resa genom landskapet genom att klicka dig fram till näst plats eller genom att välja en plats eller en socken på listorna nedan. Du kan också leta dig fram till den plats du helst besöker genom kartan.

Hur som helst kul att bläddra bland bilderna i Mulens marker, är det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s