Hon ler inte!

PS 2017-10-01 En förlaga?, Se nedan .

Mona Lisa förstås. Det bara ser så ut!

.

Monalisa 2B817E2A00000578-3204079-image-a-11_1440024171294

,

Forskarna Alessandro Soranzo and Michelle Newberry, vid Sheffield Hallam University har undersökt leendet hos Mona Lisa och ett tidigare porträtt, “La Bella Principessa”.

I korthet är det så att när man ser direkt på munnen ser man inget leende, men när man ökar avståndet till tavlan eller blicken söker sig till utkanten av bilden anar man ett leende i ögonvrån. Och när man åter söker munnen är leendet borta. Leonardo da Vinci får fram denna effekt genom färg och skuggor. Forskarna har hittat samma teknik på “La Bella Principessa” och kanske även ytterligare någon tidigare målning.

Forskarna genomförde testet genom en att en panel fick studera bilderna med olika avstånd och skärpa genom att flytta blicken över målningen.

Forskningsrapporten finns att köpa för $ 37.95, Men det finns också en bra sammanfattning på Science for the curious, Discover eller på MailOnline.

Som alla forskarrapporter har den fått både ris och ros.

En dokumentär om Mona Lisa (59:03)

.

Jag kan tillägga att min sonson också utnyttjat tekniken . Vid ett kalas tog han en tårtbit och kände på sig att blickarna drogs till honom och hans tallrik. Han försäkrade då med ett leende: — ”Den är inte alls stor, den ser bara stor ut!”

PS 2017-10-01 En förlaga?

En kolteckning, känd som ”The Nude Mona Lisa” har länge trotts vara en elevs arbete. Ny forskning visar att den kan ha ritats av LdV själv. Som en förlaga till Mona Lisa.

DS

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s