Kvinna i guld – en österrikare

»Jag blev personligen ordentligt tagen och enormt berörd. Det var visserligen väntat, fast inte ett dugg mindre påtagligt för det. Jag rekommenderar varmt denna otroligt fina film till alla, som en påminnelse om det som varit, men som aldrig mer får bli.« MOVIEZINE. 

.

Jag önskar att jag hade skrivit det själv.

.

.

Lägg därtill att det, för mig personligen, finns en parallell handling.

Min svärfar, Edmund, föddes i Wien i början av 1900-talet. Efter första världskriget kom han (och hans bror) till Sverige som krigsbarn över några somrar. Efter utbildning kom han så åter till Sverige, där han träffade svärmor. Här kämpade han med små medel och med ständigt återkommande krav från myndigheterna att visa på att han hade arbete. Under 30-talet fick han också hit sina egna, sjuka, föräldrar på deras ålders höst.

Även Edmunds syster hamnade i Sverige efter några år i Frankrike.

Edmunds bror hann inte ut ur Österrike och blev inkallad i Tyska armen. Han klarade detta med livet i behåll, men satt en stor del av kriget som krigsfånge. Han träffade inte sin fru och son på 5-6 år.

Edmund lärde sig svenska, blev svensk medborgare, hade svensk fru och svenska barn. Han drev ett svenskt företag. Trots detta var han, ända till sin död, ÖSTERRIKARE. Hans känsla och stolthet för Österrikes natur, historia och kultur var inte att ta miste på. Det vittnade bland annat de kejserliga namnen på sönerna och hans enorma samling Österrikiska frimärken om.

Ingen var gladare än Edmund när vi åkte till Österrike för att åka skidor eller turista i Wien. Då fick vi i uppgift att kolla huset, lekplatsen och skolan, där han vuxit upp.

I stoltheten fanns också en sorg över vad familjen förlorat vid flyttet till Sverige.

Med detta i bakhuvudet gav det filmen en extra dimension.

Men som MOVIEZINE konstaterar: Filmen kan rekommenderas även utan denna anknytning till Österrike.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s