Solstorm

Inom tio år är risken stor att vi drabbas av en solstorm av gigantiska mått. Den kommer att slå ut elektronik i satelliter och på marken, med STOOORA avbrott i kommunikationer (både fysiska och elektroniska) samt el-, vattenförsörjning.

Då kommer det avbrott vi hade i flygtrafiken i början av november vara glömt.

Forskarna varnar för att att solstormen kommer att bli större än the Carrington Event, som inträffade för 150 år sedan. Då tog telefonstationer eld och kabelsystem smälte ner. Och så var det ju i stort sett de enda platser där det fanns elektronik.

Med dagens elektronikberoende samhälle skulle konsekvensen av kraftiga magnetfält som når jorden skapa katastrofartad förstörelse, som kan ta tio-tals år att reparera. Hävdas det i MailOnline. National Research Council har i en rapport från 2008 beräknat kostnaderna till 1-2 ”trillions”, (trillion = en miljon  x en miljon), dollar. Bara första året.

Sannolikheten för att detta skall hända är lika stor som att bland åtta personer, stöta på en som röstat på SD.

HLR-kursen gick Hans Granquist igenom vilka konsekvenserna av ett elavbrott, se nedan*).

Tills vidare kan vi ju bara njuta av en lagom dos solstorm.

Solstormarticle-2108442-11798007000005DC-43_468x317

MailOnline: Highly charged: Sun storms can have beautiful results, such as this aurora over Norway, but a gigantic flare could wreak havoc with our electrical systems

Med data från NASA Solar Dynamics Observatory har gjort en konstinstallation kallad SOLARIUM.  På Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland, kan man se denna fantastiska installation. Klicka på bilden för att se en video.

150501-nasa-solarium-vin_1280x720_439141443549

 

.

*) Hans Granquist fortsatte med att tala om hur sårbart vårt samhälle är, då datorer styr 95 % av alla samhällsfunktioner. Och alla datorer behöver ström, så störningar i elleveranserna får följdverkningar för telefoni, vattenförsörjning mm. För att inte tala om industrins problem med processer som inte kan styras utan el och datorer.

Som om inte elavbrott är nog riskerar vi både skogsbränder, översvämningar, terroristattacker, attacker från vanliga vettvillingar och händelser som vi inte ens kan ana. Allt som kan få katastrofala följder. En störning av hamnverksamheten i Göteborg, kan till exempel innebära att vi blir väldigt hungriga, då Sverige bara har mat för tre dagar i lager. Samma sak med övriga varor, då butikerna bara har mycket små lager.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s