Kulturella skillnader

I dagens partiledardebatt upptog diskussionen om det förekommer kulturella skillnader mellan folk från olika håll, en allt för stor del. 

För ett år sedan var det samma sak. Då var många upprörda över att kvinnorna i Saudiarabien inte fick köra bil. Som om det var där skon klämde. Jag skrev om detta i inlägget OMTANKE. Men repeterar här.

Vid en intervju med den saudiske historikern Saleh al-Saadoon framkom det att det är av ren omtanke om kvinnorna, som de inte släpps ut på vägarna ensamma. Han motiverade detta med att, tänk om de får motorstopp vid vägkanten. Då kan de ju bli våldtagna. Då reportern ifrågasatte detta med att kvinnor i Amerika kör bil själva, svarade han initierat: I Amerika bryr sig inte kvinnorna om de blir våldtagna (no big deal), medan det i Saudi är det en social och religiös katastrof.

För övrigt så behandlas kvinnor i Saudi som drottningar, fortsätter Saleh al-Saadoon. Så fort de önskar åka någonstans är det deras fars, sons, kusiners eller andra släktingars plikt att köra dem. (För ensamma kvinnor blir ju våldtagna). Det är bara om de trilskas och ger sig ut med bilen själva, som de straffas med piskan.

Så varför diskutera om det finns skillnader.

Svenska riksdagen skall inte ta upp tid med sådant trams. Den skall bara besluta att i Sverige gäller Svensk lag och Svenska värderingar. Detta måste gälla också för gäster. Precis som vi anpassar oss till de lagar och regler som gäller i länder vi kommer till. Och inte heller kan vi acceptera parallella domstolar med religionens förtecken, som blivit vanliga i vissa delar av världen. Förhoppningsvis ännu inte i Sverige.

Om inte de etablerade partierna tar i detta kommer de snart märka att någon annan gör det.

Och naturligtvis måste alla föräldrar lära sina söner att respektera andras döttrar på samma sätt som de vill att deras egna döttrar skall bli respekterade av andras söner. Där kan jag hålla med Löven. Rötägg som inte fattar detta skall straffas.

Här är en rolig sammanfattning av intervjun.

 

 

 

 

 

 

 

För att repetera

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s