Max igen

”…Tänk dig att ha varit döv i hela ditt liv och bara kunnat använda din syn. Plötsligt kan man höra också. Detta ger en helt ny typ av information…,

…tänk att kunna se två svarta hål kollidera för en miljard år sedan…”

Max och Martin3663436_3216_2412

Säger Max Tegmark till Martin Wicklin i Söndagsintervjun (SR P1) den 27 mars 2016, om det senaste genombrottet i rymdforskningen, upptäckten av gravitationsvågorna.

En hyperintressant intervju med Max Tegmark, som är vår mest mediala forskare (vid MIT), inom ett område som är utanför min fattningsförmåga.

Han lanserade också teorin att, om rymden är oändligt stor, så finns det flera parallella solsystem, som ser ut som vårt eget, och där det sitter två jeppar och diskuterar rymden, precis som Max och Martin.

Vi står inför en stor utmaning:

”…Efter 13.8 miljarder år står vi inför ett vägskäl. Och vi skall vara tacksamma om det finns några människor på jorden om 70 år…”

”…Men jag är framtidsoptimist: Om vi  skärper oss och planerar kan vi skaffa oss en positiv framtid här på jorden…”

Här verkar han tillsammans med flera andra forskare för att få en vetenskaplig syn på hur vi skall agera.

I USA tror till exempel 42% av befolkningen att jorden uppstod för mindre än 10 000 år sedan. Denna tes underblåses av både politiker och religiösa ledare. Detta kan vara en käpp i hjulet för att lösa problem med miljöförstöring, kärnvapenhot, Artificiell Intelligens, pandemier mm.

”…Jag skulle inte beskriva mig som en antireligiös person. Jag har inget behov av att attackera folk som har en tro, så länge de har respekt för oliktänkande…”

En mycket välgenomtänkt inställning.

”…Om vi klantar till det genom att bara tänka på nästa val skulle det vara en otroligt sumpad möjlighet, inte bara för oss utan för hela kosmos…”

.

En intressant intervju med en fascinerande person.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s