Mars, Makalös

Erik XIV skulle ha världens största (och farligaste) krigsfartyg. Efter flera år av slit, skövling av ekskog, indrivning av kyrkklockor för tillverkning av 120 kanoner mm, sjösattes fartyget 1564. På andra dagen i tjänst besegrades fartyget, brand utbröt och 25 ton krut exploderade.

Fartyget gick till botten på 75 meters djup. 800 – 1000 personer omkom på kuppen. Förutom den stora mänskliga tragedin bekymrade Erik sig mest för den materiella förlusten. Bland annat fanns en last med silvermynt ombord.

2011 hittades vraket och med noggrann  fotografering har forskarna ett bra material att jobba med. Av materialet har denna bild framställts.

img_0568

Dykarna var euforiska när de också fann dessa nypräglade mynt.

img_0563

Forskarna har tagit fram denna visualisering av fartyget.

På museet i Västervik rullar en 20 minuters film om upptäckten. Denna snutt ger en inblick i upptäckten.

 

Citat från inlägg i oktober 2013:

På Västerviks Museum visas fynd från ett av dem, MARS (Makalös), ett krigsfartyg som sjösattes 1564. (Mars var en och en halv gång så stor som Wasa, som byggdes 70 år senare). I sitt första uppdrag deltog Mars i en strid utanför Ölands norra udde den 30-31 maj. På andra dagen gav kaptenen upp, då det hade börjat brinna ombord. Ca 800 – 1000 personer fanns kvar ombord, när fartyget exploderade och sjönk på 75 meters djup. (Hur många som omkommit redan under byggfasen vet man inte). Detta var inte det enda fartyget som sjönk i detta krig, så det fanns tydligen gott om pengar att bygga fartyg för och gott om folk att bemanna dem med.

Ur Wikipedia: ” Svenska folket skyllde Mars olycka på den förbannelse som vilade över fartyget enär dess kanoner var gjutna av kyrkklockor som kung Gustav Vasa beslagtagit”.

Bilden är ett montage av ca 6000 bilder som tagits av dykarteamet, på 75 meters djup.

Uppgifterna är från museet och ur Wikipedia.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s