Single Malt Whisky

Christina och Mats Eskilsson från Pixbo Vin guidade oss genom sex olika whiskysorter på whiskyprovningen den 9 april 2019. På Bolåsa Världshus.

Men först fick vi en lättfattlig genomgång av framställningsmetoder, distrikt och orter. Samt metod för avsmakning.

Två rör vatten till 40%-arna och tre rör till 46%-arna.

Första whiskyn ut var Auchentoshan från Lowlands.

Mer om Auchentoshan

Det var den klart godaste så långt.

Näst i tur var Highland Park, Orkney.

Mer om Higland Park

Kanske mer smakrik än den tidigare. Möjligen kunde inte jag uppleva storheten eftersom jag har minnen från vårt besök på Orkney. Ihållande iskallt regn hela tiden. Sjöblöta kläder. Kallt och dragigt i vårt B&B.

Trea var Mackallan Double Cask.

Det blir godare och godare. Mer och mer smak. Känns som ett bra ställe att göra en resa till. Inte minst med tanke på den enorma turistsatsning de gjort. Se The Macallan.

Att lulla runt här en dag skulle inte vara en stor uppoffring.

Fjärde glaset var det dyraste och det äldsta.

Mer om Glen Scotia.

Och det godaste! Fylligt så det kändes som om man kunde äta med kniv och gaffel. eftersom Systembolagets beskrivning inte ger mycket så tar jag den OH som visades.

Femte glaset, från Isle Of Sky, rymde:

Mer om Talisker.

Förutom den underbara smaken kom det fler minnen krypande.

Tallisker

I början av 90-talet kom vi till Sky på vår rundresa i Skottland. Det var slående hur färjan, vägnätet, broar, fårstängsel mm rustats upp, med EU-pengar. På sluttningen ovanför Talisker fann vi en liten nybyggd B&B. Det var ett jordbrukarpar från mellersta England, som med EU-bidrag flyttat till Sky för att bli fiskare. Fisket bestod av fånga krabbor, stora som gamla femöringar. Dessa transporterades sedan levande i tankbil till Spanien. Fiskaren hade ingen aning om varför.

När vi installerat oss skulle vi åka ner till Talisker för att äta middag. Då sa värdinnan blygt att hon kunde ju göra i ordning något åt oss. Men hon hade inget kött hemma. Därför undrade hon försynt om det gick bra med hummer. ( Det var ju en bifångst vid krabbfångsten). Ja, det fick gå!

Det sjätte och sista glaset kom från en annan ö, i grannskapet, Islay.

Mer detaljer om Laphroaig.

Och nu blev det tjockt av rök. Fat, ljunghonung, päron, tjära, ostronskal, citrus och vanilj. Och så kastade Christina W mina tankar 70 år bakåt. – ”Det påminner om din pappa”. ?? – ”Ja när han tjärade våra skidor”.
Som smed hade han en tjärbytta stående och blåslampa att värma på det med. På det viset hade traktens ungar alltid nytjärade skidor.

Så denna whiskyprovning blev för mig mer än en whiskyprovning – Det blev en upplevelse. Som inte blev sämre av den underbara mat som Anders Söderholm serverade efter all whiskyn.

Det satt lika gott som hummer.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s