Småstadens skönhet – riv DDR-Sverige

TIMBRO, Publicerad 26 januari 2024, 08.45: Jan Jörnmark

En åldrande befolkning, integrationsproblem och miljonprogram. Den lilla stadens problem är många och ofta på grund av dålig nationell politik. Men möjligheterna är minst lika stora med naturnära skönhet, gemenskap och villaområden. För att frigöra potentialen krävs bland annat ett liberaliserat strandskydd, rivning av gamla miljonprogram och återuppbyggda stadskärnor

LÄNK TILL TIMBRORAPPORTEN

.

”Jan Jörnmark menar att det går att göra även städernas centra attraktiva igen”.

Katarina Barrling Publicerad 2024-03-07

Bostadssubventioner och centralplanering fick denna typ av kommuner att växa till en större volym än de hade befolkningsmässig täckning för, här kan man verkligen tala om bostadsbubbla.

Allt färre ville bo i detta, så i stället gick det allmänna in och betalade för de obebodda bostäderna. I nästa steg var det invandringen som skulle lösa problemen. Åter en storskalig lösning, där dessa orter blev en uppsamlingsplats för nyanlända att placeras ut i. De oattraktiva områdena fick en överrepresentation av outbildade unga med bakgrund i andra länder och försörjningsproblem. Det gjorde inte områdena mer attraktiva.

KB avslutar: ”Rapportens förslag är radikala, och – ännu en gång – storskaliga. Men oavsett om man delar Jörnmarks förslag i alla delar, så gör han något så ovanligt som att närma sig gamla problem från i alla fall delvis nya håll. Han gör det på ett område där problemen på många sätt ter sig oöverstigliga, och där ingen politisk riktning verkar kunna tänka i de nya banor som bevisligen behövs. Det är ett initiativ som förtjänar en vidare diskussion”.

LÄNK TILL ARTIKELN I SVENSKA DAGBLADET

Att Jan Jörnmark är inne på rätt spår framgår med all önskvärd tydlighet av reaktionen från:

Folkkanalen

Vi är Folkkanalen. Vi struntar i det politiska spelet. I podden fördjupar vi oss i de riktiga problemen och ger lösningarna för vanligt folk”.

35. Timbro drömmer om helvita lyxstäder

Det är riktigt roande att höra att ”de riktiga problemen” är Jörnmarks motstånd mot Västlänken och Timbros anpassning till Sverigedemokraterna.

För övrigt kan jag säga att jag redan som 18-åring var djupt skeptisk till skalan i Miljonprogrammet och den skadliga anonymitet som det skapar. Själv valde jag i stället att bosätta mig ”ute på landet”, med en skogsdunge för barnen att leka i. Och det berodde inte på att jag var rik.

Tack Gunnar Jernström för tipset om rapporten.

Lämna en kommentar