Finns dom?

För att spinna på debatten i Sverige om inseminering av singelkvinnor. På sina håll antyds att männens roll skulle förminskas. Är det samma sak i Israel, fast tvärt om?

I de ortodoxt judiska tidningarna finns det i varje fall inga kvinnor. När den nya regeringen i Israel, bestående av 20 män och tre kvinnor, tog sitt ”familjefoto” publicerades en bild med bara de 20 männen.

Ultra-Orthodox Israeli Press Edits Out Female Lawmakers From Photograph

Ultra-Orthodox Israeli Press Edits Out Female Lawmakers From Photograph

NBCNEWS: The group photograph of the new Israeli government, alongside the version edited by the Yomleyom weekly newspaper.

De tre kvinnor som försvann i Photoshopen var justitieministern Ayelet Shaked, Kulturministern Miri Regev och ministern för äldrefrågor tillika Israels första minister för jämstäldhetsfrågor, Gila Gamliel. Nåja för en av dem blev delar av benen kvar på bilden.

Tidningen Yomleyom’s andreredaktör, Rabbi Moshe Shafir, förklarade beslutet med att man ärar kvinnor och deras frihet så högt för deras speciella meriter och att man inte vill att någon skall titta på dem som objekt. (Man ser ju vad man vill se). Och risken för att kvinnor som ser bilden skall se männen som objekt är väl försumbar.

För det kan ju inte gärna vara så att det står Toran att kvinnor inte får finnas på foton, för när den skrevs var det ju inte många som visste vad fotografering och Photoshop var för något.

Motsvarande ”fotoshoppande” hände vid demonstrationen för Charlie Hebdo i Paris.

morsdag24AC13BC00000578-2908579-image-m-30_1421177300047

MaiOnline: This before (below) and after (top) picture shows how the three women, Helle Thorning-Shmidt (below, left), Anne Hidalgo (below, centre) and Angela Merkel (below, right) were digitally removed from the photo of march by ultra-Orthodox publications

Denna gång var det Helle Thorning-Shmidt, Anne Hidalgo and Angela Merkel, som försvann ut ur historian.

Även reality- stjärnan Kim Kardashian försvann från ett foton där hon ätit lunch med Jerusalems borgmästare. Och visst, hennes liv går ju ut på att vara ett (foto-) objekt.

Händelserna har väckt mycket protester i Israel, så kanske kan även de mest rättrogna en vacker dag se verkligheten.

Jag undrar vilken tidsålder dessa lever i om de tror att de skall komma undan med dessa tilltag, och hur kan de så ut med att bli förlöjligade i hela världen?

Det konkurrerar med kvinnosynen i Saudi och  i Turkiet (PS 2014-11-25).

Därmed inte sagt att allt är bra i västvärlden. Kvinnosynen inom reklam och film, är långt ifrån jämställd.

Jag kan inte lösa världens problem, men jag kan börja med att uppmuntra mina barnbarn för sina mänskliga världen och inte bara för att de är så söta.

.

PS 2015-05-28

Orthodox Judisk sekt jämförs med Saudiarabien då de förbjuda kvinnor i London att köra bil. 

DS

Lämna en kommentar